Min idrottsbakgrund är ridning och konstsim. Jag avslutade min konstsimskarriär 2002 när jag var på elitnivå i Sverige. Under de år jag var aktiv vann jag flera svenska mästerskapsmedaljer och var med i svenska landslaget 1998-2000 och 2002.

Det skulle dröja till 2007 innan jag testade min första motionstriathlon, som jag vann. Jag hade fastnat för sporten, men en jorden-runt-resa gjorde att jag fick vänta lite med tävlandet och tränandet.

Under 2009 började jag tävla i triathlon på de lite kortare distanserna sprint och olympisk. Följande år körde jag min första tävling på Ironmandistansen i Kalmar eftersom jag hade fått en startplats av mina vänner på min födelsedag.

2012 var året då jag började fokusera på triathlon på allvar och då med långdistans/Ironman som främsta mål. Idag är jag med i Svenska triathlonlandslaget i långdistans och tävlar i professionell klass på de större triathlon-tävlingarna. Jag tävlar både nationellt och internationellt och min favoritdistans är den längsta, dvs Ironman.

Målsättningen är att stå på podiet vid en större internationell Ironman. Långsiktigt mål är kvalifikation till World Championships Ironman på Hawaii. Utöver det är målsättningen att behålla min titelsöm svensk mästarinna på lång och komplettera med guld i övriga distanser.


 

Korta fakta

Född: 16 februari 1984 Ludvika

Bor: Norhyttan/Falun

Familj: sambo Simon, mamma, pappa, syster, bror, hund

Arbete: Miljökonsult på Sweco Environment i Falun på 80%

Började med triathlon: 2009

Klubb: Team Cykelcity Triathlon

Tränare: Björn Andersson

Övriga intressen: hästar, skog, natur

Triathlon klubbar jag varit med i: Triathlon Syd (Lund), IK Fyris Triathlon (Uppsala), Stockholms Polisens IF Triathlon, Stockholm City Triathlon, Östersunds Triathlon, Terrible Tuesday Triathlon (Stockholm), Cykelcity Triathlonteam (nuvarande klubb).


 

emmaåsaIMKalmar

Bild från målgången av min första Ironman, Järnmannen i Kalmar 2010 på tiden 11:59:59. Här tillsammans med barndomsvännen Åsa Lundström.